duminică, 29 mai 2022

Fructele și legumele - elemente importante în viața noastră

 Fructele constituie o sursă importanta de vitamine, minerale și antioxidanți. Vitaminele sunt substanțe de care organismul are nevoie în cantități mici dar de care nu se poate lipsi, aceste intervennd în desfășurarea unor procese vitale.Mineralele reprezintă 6% din greutatea corporala și îndeplinesc funcții extrem de diverse și de importante pentru organism. Au un conținut redus de grăsimi și calorii și protejează organismul împotriva bolilor de inimă și a cancerului. Sucurile de fructe sunt surse importante de vitamina C dar nu conțin fibre alimentare. Sucurile de fructe sânt foarte bogate în apă, conţin glucide cu moleculă mică(direct asimilate de către organism), săruri minerale, vitamine, fermenţi, etc. Ele sunt recomandate în alimentaţie oamenilor de toate vârstele, îndeosebi în cea a copiilor şi bătrânilor, precum şi a femeilor gravide sau care alăptează. Datorită conţinutului mare în săruri de potasiu, flavone şi vitamine, sucuri de fructe sânt indicate în profilaxia şi tratamentului bolilor cardiovasculare, acţionând favorabil asupra întregii activităţi a muşchiului cardiac. Având acţiune alcalinizantă, aceste sucuri combat hiperaciditatea gastrică. Tratamentul cu sucuri găseşte o largă aplicare în bolile de ficat şi ale vezicii biliare, precum şi în cele de rinichi. Sucurile de fructe cu conţinut mai redus în glucide sânt recomandate diabeticilor şi obezilor.



10 legume sănătoase: 

Broccoli este o legumă foarte importantă deoarece protejeaza organismul de cancer. Aceasta legumă contine, de asemenea, elemente nutritive esentiale, precum vitamina C, vitamic K, acid folic, potasiu, calciu si fier. Broccoli este esential si pentru stimularea imunității. Morcovii sunt o sursa bogata de vitamina A si toata lumea stie cât de importanti sunt aceștia pentru vedere. Aceasta leguma este foarte sănătoasa si pentru că printre elementele nutritive esentiale pe care le conține se numără vitamina B, vitamina C, vitamina K, potasiu, magneziu si acid folic. 

Spanacul este una dintre cele mai bune legume cu frunze verzi, datorita elementelor nutritive esentiale continute, printre care fierul, calciul, magneziul, potasiul, carotenoizii si vitaminele B, C, E si K. Spanacul este bun si in cazul constipatiei. 

Roșiile sunt alimentul de bază pentru o salată buna de vară. In plus, sunt si foarte sănătoase. Roșiile contin vitamina C, vitamina K si protejează organismul de cancer. 

Ardeiul gras este recomandat pentru mentinerea unei inimi sănătoase. Indiferent de soi, ardeiul gras contine fibre, potasiu, mangan si vitaminele A, B, C si K. Vinetele conțin enzime care protejeaza celulele creierului de deteriorare. 

Vinetele mai conțin cupru și potasiu. 

Ceapa ajuta la păstrarea sănătății inimii, reduce riscul aparitiei cancerului si osteoporozei. Se spune ca ceapa scade nivelul zaharului din organism. 

 Ridichile negre sunt bogate in vitamina C, vitamina A, puține fibre și cantități mici de minerale. Sunt indicate pentru sistemul imunitar, piele, păr, ochi. 

Usturoiul bogat în alicină, indicat pentru sistemul imunitar, sistemul digestiv, piele, păr, ochi, sistemul respirator, sistemul circulator.

 Varza este bogată în fier, acid folic, vitamina C, varza murată conține calciu și potasiu. Recomandată pentru sistemul digestiv, sistemul nervos, sistemul reproducător.Contine factorul antiulceros și este recomandată în tratrea ulcerului gastric. Sucul proaspăt de varză are efect vermifug (împotriva viermilor intestinali), nu trebuie să lipsească din alimentația diabeticilor deoarece scade glicemia. Ajută la cicatrizarea leziunilor, la calmarea durerilor reumatice Țelina scade concentrația hormonilor cauzatori de stress in sânge. Deasemeni , scade nivelul colesterolului cu pîna la 14% 

LEGUMELE SI FRUCTELE DAU SĂNĂTATE ANILOR ȘI ANI SĂNĂTĂȚII!

vineri, 27 mai 2022

STUDIU DE CAZ

Studiu de caz




Nouă bărbați au fost prinși în flagrant în timp ce tăiau sute de copaci. Pe 22 martie, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Miroslava au prins nouă bărnați, cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani, toți din comuna Miroslava, bănuiți de tăiere fără drept de arbori și furt e arbori.

Astfel, pe 18 martie 2017, acestia ar fi taiat ilegal peste 200 de arbori dintr-o padure particulara situata în comuna Tibana, reprezentând peste 73 metri cubi de material lemnos. O parte din materialul lemnos ar fi fost taiat, iar restul a fost gasit la fata locului de politisti. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 15.000 de lei.

Jandarmii le-au întocmit celor doi acte de constatare pentru tăiere şi furt de arbori.

Rezolvarea cazului:

Împărțiți-vă în echipe de câte 4 elevi și răspundeți următoarelor întrebări:

- V-i s-a părut corect ca bărbații să fie sancționați? De ce?

- Ce putem face pentru zonele defrișate? Cum putem interveni? Cum le putem readuce la viață?

- Cât de importante sunt pentru voi pădurile și arborii?

- Ați contribuit vreodată la plantarea de copaci? Dacă da, cum a fost experiența?





DESPRE SEMINȚE ȘI IMPORTANȚA LOR

 V-ați întrebat vreodată ce rol au semințele cu adevărat?  Din ce este alcătuită o sâmănță?




Accesați următorul link pentru a găsi informații noi despre semințe : https://www.google.com/url?sa=j&url=https%3A%2F%2Fro.wikipedia.org%2Fwiki%2FS%25C4%2583m%25C3%25A2n%25C8%259B%25C4%2583&uct=1646650358&usg=ISwdS6ANMob3yhY8TYPGrLmcAco.#:~:text=https%3A//ro.wikipedia.org/wiki/S%25C4%2583m%25C3%25A2n%25C8%259B%25C4%2583.


FRUCTE DE IARNĂ

TOPUL FRUCTELOR DE IARNĂ

KIWI-  este un fruct care se găsește în magazine din octombrie până în martie și care oferă o mulțime de beneficii sănătății.


BANANA- fructul tropical pe care îl avem la îndemână tot anul, este o adevărată mină de elemente nutritive.


GRAPEFRUITUL ROZ- în afară conținutului bogat de vitamina C, grapefruitul mai are în compoziție și vitamina A, apa, calciu, fosfor, potasiu, B1, B2, B5 și fier.


ANANASUL- este o sursă excelentă de mangan, de vitamina C, de fibre, dar și de bromelaină, o enzimă care dizolvă proteinele din carne și le face mai ușor de diferat.


MANDARINELE- sunt fructe iernatice, disponibile din decembrie până în februarie, iar un fruct de aproape 6 cm diametru conține 2.3 g fibre.

FRUCTE DE TOAMNĂ


Dacă vrei să iei ce e mai bun din bogăția anotimpului  toamna , trebuie din start să știi ce fructe și legume să urmărești.


FRUCTE DE TOAMNĂ:

 MERE

Deși sunt tot anul disponibile, toamna e anotimpul merelor și singurul moment când le poți consuma proaspăt culese.

Părinții și doctorii au avut întotdeauna dreptate când ne recomandau să mâncăm mere. Aceste fructe conțin mulți antioxidanți ce ajută la diminuarea riscului dezvoltării de diverse boli. O dietă bogată în antioxidanți este un aliat de încredere împotriva procesului de îmbătrânire.




 VARZA DE BRUXELLES

Deși e originară din Belgia, varza de Bruxelles poate fi găsită în orice țară, inclusiv în România, însă toamna este momentul propice în care să o consumi. Bogată în fibre, vitaminele C, K și acid folic, varza de Bruxelles ajută la digestie, reglează nivelul zahărului din sânge, facilitează asimilarea calciului în oase și coagularea sângelui.



 CONOPIDA

Conopida este o alternativă infailibilă pentru toți cei care țin diete de slăbire și vor să înlocuiască făina, și, automat, aluaturile, cu altceva: spre exemplu, blat de pizza din conopidă.

 



PERE

Para e regina anotimpului. Parfumul lor unic iar aroma imbatabilă. Perele sunt o gustare foarte sănătoasă, hidratantă și hrănitoare. Conțin o mulțime de vitamine și nutrienți, sunt ușor de mâncat și nu depun presiune pe dinți sau pe sistemul tău digestiv.





Plantele, prietenele noastre

 

13 lucruri amuzante si interesante despre prietenele noastre, plantele


Plantele fac parte din miraculosul ecosistem care face posibila viata pe Pamant. Ele sunt prietenele noastre, chiar daca nu le respectam si nu le protejam intotdeauna asa cum se cuvine. Nu putini sunt cei care isi dedica timp si energie pentru a intelege cu adevarat plantele si vitalitatea cu care sunt inzestrate, pe langa frumusetea si rolul lor benefic in mediul inconjurator.



1 Bambusul, campion in crestere

Cea mai rapida planta lemnoasa in crestere este bambusul, care poate sa se inalte cu 35 centimetri intr-o singura zi.

2 Prima transformare a strugurilor in vin

Arheologii au descoperit ca prima transformare a strugurilor in vin s-a consumat in urma cu 8000 de ani in Mesopotamia (Iraq-ul de astazi), cu toate ca egiptenii au fost primii care au lasat in urma dovezi despre stapanirea procesului de preparare a vinului acum aproximativ 5000 de ani.

3 Floarea soarelui, compusa din sute de flori mai mici

Chiar daca arata ca o singura floare imensa, aceasta planta extrem de populara si in tara noastra este compusa din sute de floricele mici, numite bucatele, care se transforma in seminte atunci cand ajung la maturitate. La fel se intampla si cu celelalte plante din familia ei, precum margaretele, coada soricelului, splinuta etc.

4 Doua fructe intr-un copac

Nectarinele si piersicile pot creste in acelasi copac. Daca altoiesti piersicul cu cateva ramuri ale unui nectarin sau invers, cele doua tipuri de fructe vor creste intr-un singur pom.

5 Capsuna, fructul semintelor in exterior

O capsuna obisnuita contine in jur de 200 de seminte, insa ceea ce face capsunele speciale este faptul ca ele sunt singurele fructe care isi poarta semintele in exterior.

6 Copacii, campionii longevitatii

Niciun alt organism viu de pe Pamant nu traieste mai mult decat copacii.

7 Prima cultura de cartofi

Primii cartofi au fost cultivati pentru prima oara in urma cu 7000 de ani, in Peru, cand locuitorii tinutului au depistat valoarea lor nutritiva.

8 Familia trandafirilor

Piersicile, perele, caisele, gutuile, capsunele si merele fac parte din aceeasi familie cu trandafirii. La fel si speciile ornamentale de plante precum spirea si scorusul.

9 Merisoarele, inotatoare de performanta

Merisoarele, fructele acrisoare si gustoase extrem de benefice sanatatii, au mici "buzunare" de aer in interior, care le determina sa sara si sa pluteasca in apa.

10 Dovleacul, fruct sau leguma?

Din punct de vedere botanic, fructele de avocado si dovleacul sunt fructe, nu legume, intrucat ele poarta semintele plantei.

11 Cea mai mare floare din lume

Cea mai mare floare singura din lume este Rafflesia, numita si "floarea-cadavru", originara din Sud-Estul Asiei. Planta nu are frunze sau radacini, fiind un endoparazit al butucilor. Diametrul ei atinge in medie circa 90 cm, recordul absolut fiind atins de o Raflessia cu diametrul de 106,68 cm.

12 Nucsoara poate ucide

Nucsoara este un condiment apreciat pentru gustul sau si recomandat de medici in alimentatie. Cu toate acestea, odata administrata intravenos (intentionat), poate fi letala.

13 Lalelele, mai valoroase decat aurul

In anii 1600, in Olanda, lalelele erau atat de iubite, incat bulbii acestora valorau mai mult decat aurul. Mania lalelelor de atunci a condus la un colaps economic major al tarii in secolul al XVII-lea.

FIȘĂ DE LUCRU 2